Eskilstuna – Kents ursprung

Hur hade det varit om Joakim Berg hade kommit från Göteborg? Eller om han hade varit från Umeå? Hade Kent fått samma genomslag? Hade deras musik varit lika briljant? Detta är frågor som kan tyckas lönlösa men kanske är det också det som är meningen: frågor vi ställer för att öppna upp våra sinnen så att vi ska kunna ta in stor konst, musik och poesi. Vi ska här ta en liten titt på kopplingen mellan Berg och Eskilstuna. Hur vi tänker oss att flanerade omkring längsmed ån och spånade ihop sina små mästerverk som så många av oss håller varmt om hjärtat.

Utöver Berg är det många kulturarbetare som härstammar från Eskilstuna. Många är vi som begett oss till Eskilstuna för att försöka komma underfund med hur Berg lyckats skriva låttexter som är så mystiska och mångtydiga. Det måste nästan vara något magiskt med hans hemstad, som kan frambringa en sådan otrolig kreativitet. Det sker helt klart ovanliga saker i Eskilstuna, som att till exempel exotiska djur föds där. Det kan minsann inte många städer i Sverige stoltsera med.

Kan det bero på att det är en sådan vacker stad? Det kanske inte är så konstigt när det är en så pass vacker stad . Dessutom är vägen dit minst lika vacker, sägs det. Kanske har Berg promenerat omkring och låtit sig inspireras av all skönhet. Härliga svenska somrar, med sådan lust och hoppfullhet i bröstet. Kalla svenska vintrar, med sitt mörker och melankoliska längtan efter våren. Vi kan endast spekulera. Kanske finns det någon djuplodande intervju med Berg där han berättar om sitt konstnärliga arbete. Man skulle nästan vilja ha en redogörelse rad för rad genom varje låt på varje skiva. Något i stil med: ”I 747 baserade jag den första raden på Eskilstuna-åns ringlande form.”

Man kan undra hur Berg annars samlade sin inspiration. Gick han runt och pratade med människor? Förde in samtalen i sina låttexter? Det är osannolikt att gjorde såsom större organisationer ofta gör – vilket är att de håller sig uppdaterade om vad deras kunder har behov av, hur de förhåller sig till ens produktutbud med mera – med hjälp av undersökningar. För dem kan det vara hjälpsamt att genomföra kundundersökningar, för att samla information som kan användas som underlag för nya beslut. Dock gjorde Berg sannolikt inte så. Fast när man tänker efter så vore det kanske inte en helt dum idé även för konstnärer, att samla information på det sättet. Då kan man ju snabbt och effektivt ta reda på vad ens publik tycker om och inte.

Nog finns det många sätt att samla inspiration. Alla (artister och människor i andra yrken) gör på sitt sätt. Det gäller bara att hitta en metodik som hjälper en jobba på bästa sätt så att man kan uppnå sina mål. Berg verkar ha hittat sin metod, den saken är säker.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Capitalize