Eskilstuna Kuriren

Eskilstuna Kuriren har publicerats sedan 1890. Tidningen är en liberal dagstidning, och är den största lokala tidningen i Eskilstuna. Den ägs av Eskilstuna Kurirens stiftelse, som också äger Mediehuset i Sörmland AB och Katrineholms-Kuriren AB. Under 2016 trycktes tidningen i 25 800 exemplar. Tidningen har runt 300 anställda och omsatte dryga 353 miljoner kronor år 2015. Eskilstuna Kuriren delas ut sex dagar i veckan och läses förutom i Eskilstuna också i bland annat i Flen och Kungsör. År 2017 verkar Eva Burman som chefredaktör och ansvarig utgivare, medan Jimmie Näslund är VD. Som nyhetschefer fungerar Kristina Levin och Marie Bremberg. I tidningen publiceras förutom lokala nyheter även nationella och internationella sådana. Det är också möjligt att annonsera i tidningen både som privatperson och företag. Tidningen har även egna sport och kultursidor. De har även artiklar och annonser online som uppdateras dygnet runt, och det går att läsa flertalet av reportagen utan att vara prenumererande kund.

Tidningen genom historien

Den här tidningen har haft några redaktörer och chefer som gått till historien för sina skriverier. En av de mest omtalade är J A Selander. Han var chefredaktör på Eskilstuna Kuriren under 1920 – 1963, och var således chef för tidningen under de turbulenta åren i och med andra världskriget. Selander tog en ytterst kritisk ståndpunkt mot Nazityskland och Sovjetunionen och kritiserade dem öppet i tidningen. Han motsatte sig kraftigt de begränsningar av tryckfriheten som andra världskriget hade resulterat i. I December 1940 kritiserade han Sovjetunionen för att de anfallit Finland. Att han gjorde så slutade med att han blev åtalad enligt en numera borttagen paragraf i tryckfrihetslagen. Dessutom drogs tidningen in hela tre gånger av staten, utan att läsarna fick chans att läsa den. En annan chefredaktör för tidningen har haft stor inverkan på den yttrandefrihet vi har i Sverige idag. Han hette Hans Schöier och under sin livstid var han en stark förespråkare av tryckfriheten. Tack vare hans kamp för tryckfriheten blev han ordförande för en statlig utredning som senare gav upphov till grundlagen om yttrandefrihet.

Premumerera på Eskilstuna Kuriren

Vill man prenumerera på Eskilstuna Kuriren finns det flertalet sätt man kan läsa den på. Den tryckta upplagan delas ut på morgonen till alla prenumeranter, och man kan välja mellan att antingen prenumerera på alla sex nummer i veckan eller att bara ta emot tidningen på helgerna. För personer som arbetar och inte hinner läsa tidningen på morgonen är helgpaketet ett bra alternativ. Då kan man njuta av en tryckt dagstidning när man har möjlighet att i lugn och ro läsa den. har du en tempur bäddmadrass kan du läsa tidningen extra länge i sängen på lördagsmorgonen. En sådan madrass ger nämligen ett ordentligt stöd åt kroppen och är därför utmärkt att vila på när man vill slappna av och läsa tidningen. Ungdomar och studier får ett rabatterat pris på prenumerationerna. Väljer man att ta emot den tryckta tidningen i alla upplagor får man den alla veckodagar utom Söndag. Vissa av prenumerationsalternativen ger en också möjlighet att söka efter och läsa gamla e-tidningar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Capitalize