Luton – vänort till Eskilstuna

Luton är en industristad som ligger i Storbritannien strax norr om London. Vad har Luton att göra med

Eskilstuna undrar du? Jo, Luton är en av Eskilstunas totalt 12 vänorter. Samarbetet med Luton har pågått sedan 1958. Skälet till att svenska kommuner har vänorter är främst för att skapa formella kanaler för att utbyta erfarenheter. För kommunledningen kan det handla om allt från att få insikter om hur man bekämpar kriminalitet till hur man förhåller sig till infrastrukturprojekt. Ofta finns också en förhoppning om att kontakterna ska leda till att tätare kontakter knyts även mellan civilsamhällena i de båda städerna.

Om du sitter i chefsposition på ett kontor letar du förstås alltid efter prisvärda alternativ för att köpa in kontorsmaterial. Office Depot har ett av de bredaste sortimenten av alla slags varor som behövs i en kontorsmiljö. Deras sortiment innefattar de mest grundläggande sakerna som papper, pennor och allt däromkring, men också möbler, fruktkorgar och kaffe. Besök Office Depot på nätet för att pricka in allt som behövs för verksamheten i en enda inköpsrunda.

En socialt utsatt stad

För dem som känner till Luton är det framför allt två saker som utmärker staden. Dels att man har en stark fotbollskultur i huvudsak centrerad kring klubben Luton Town FC. Dels det mindre lyckosamma faktumet att staden länge haft problem med social utsatthet och fattigdom. Det senare uppmärksammades mycket i svallvågorna efter bombdådet som skedde i Stockholm 2010. Det visade sig nämligen att Taimour Abdulwahab, som utförde dådet, tidigare var hemmahörande i just Luton. Men det finns betydligt mer glädjefulla saker att prata om när det gäller Luton. De som var med på den tiden minns kanske till exempel att det var den stad där svenska damlandslaget i fotboll blev Europamästarinnor 1984.

En medelstor stad

Om man tittar på ren data är Luton en medelstor brittisk stad, med andra ord lite som Eskilstuna i Sverige. Enligt en folkräkning som genomfördes 2011 hade staden totalt dryga 210 000 invånare. Jämfört med Sverige är det alltså en stad som storleksmässigt ligger någonstans mellan Malmö och Uppsala. Det hindrar inte att staden är uppväxtort för många noterbara personer. Bland kändisar som växte upp eller föddes i staden finns Mick Abrahams, mest känd som gitarrist i Jethro Tull. Förutom honom finns bland andra novellförfattaren Arthur Hailey, skådespelaren Sean Gallagher, Radioheads trummis Andy Selway och popsångaren Paul Young.

När det gäller sevärdheter och annan kultur är Luton inte särskilt anmärkningsvärt. Staden påminner alltså också där lite om Eskilstuna (förlåt eventuella Eskilstuna-bor), och det är lätt att tänka sig att ett brittiskt Kent hade kunnat komma därifrån. Luton bockar med andra ord av de två brittiska nationalgrenarna ’grå tristess’ och ’fotboll’. Man kan inte vara bäst på allt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Capitalize