Utbildning och E-learning

Att det finns gott om utbildningsmöjligheter i Eskilstuna, såsom kommunens musikskola och Mälardalens Högskola, med såväl yrkesinriktade utbildningar och enstaka kurser, kan vi konstatera. Nu finns det även en nyare form av studier som blir allt vanligare och allt mer tillgänglig, och det är den som på engelska kallas för E-learning.

Vad är E-learning?

E-learning, eller på svenska E-lärande, är en form av elektroniskt lärande som utförs via en dator eller annan form av teknik. Generellt sett är det studier på distans man pratar om i samband med E-learning, men det måste inte vara så, utan metoden kan också användas i samband med föresläsningar, konferenser, workshops etc.

 

E-learning gör det möjligt att kombinera text och bild med ljud och grafik på ett sätt som inte är möjligt när man studerar på traditionellt sätt. Det blir också lättare att genomföra problemlösningar och liknande uppgifter live, såväl i grupp som individuellt, genom att kursdeltagarna är uppkopplade till ett gemensamt program eller nätverk samtidigt.

Hur fungerar det rent praktiskt?

Oftast distribueras E-learningkurser och utbildningsmaterial via specifika lärplattformar. I ett sådant program kan man bland annat lagra kursinnehåll, kommunikation, uppgifter, resultat, utvärderingar etc. Oftast ger de också möjlighet för såväl kursansvariga som kursdeltagarna att chatta live samt att följa upp utbildningen regelbundet.

En stor fördel med den här typen av lärande är möjligheten att utveckla ett så kallat adaptivt lärande, vilket innebär att innehåll, metod och instuderingstakt kan justeras och individanpassas för varje enskild kursdeltagare. En nackdel kan vara att det ofta krävs viss teknisk utrustning och åtminstone grundläggande datorkunskaper för att delta i en E-kurs, men vet man det redan från början finns det hjälp att få för att införskaffa det. Dessutom kan man ju alltid börja med att läsa en grundkurs i datorkunskap.

Olika utbildningsalternativ

Det finns i princip oändliga möjligheter när det kommer till E-learning, och även när det gäller andra typer av distansutbildningar för den delen. Vi har valt att lista några vanligt förkommande utbildningar och kurser som går att läsa på distans, med teknisk utrustning som enda hjälpmedel.

  • Officepaketet: Du lär dig bland annat Office 365, PowerPoint, Excel, Word, Outlook och Skype med flera program
  • Ekonomi och redovisning: Du lär dig bland annat integrering av ekonomiska principer och begrepp, bedömning av av lönsamhet genom bl.a. kostnadsanalys och kostnadsberäkning, budgetering mm.
  • Webbstrategier och sociala medier: Ger dig bland annat verktyg för att arbeta med varumärkesförstärkning och strategisk planering samt ger en inblick i och förståelse för specifika modeller och analysprogram som används för att förutspå lönsamhet osv.
  • Utveckla en hemsida: Du lär dig att etablera, konfigurera och underhålla en hemsida på internet eller på ett företags intranät, vilket bland annat innefattar Html-kodning, CSS-verktyg, implementering av sökord, uppbyggnad av menyer och sidinformation etc.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Capitalize