Eskilstuna Smederna

Eskilstuna är en fin idrottsstad med flera kända profiler. Härifrån kommer fotbollsspelaren Kennet Andersson och skridskoåkaren Tomas Gustafson, bland många andra. Fast när det gäller idrott är frågan om inte speedway står i en klass för sig själv när det gäller popularitet. Stadens speedwayklubb heter Smederna och har fostrat flera kända förare; Tommy Jansson, Peter Nahlin och Zorro för att nämna några. Klubben kör i den högsta svenska ligan och hemmabanan heter Smedstadion. Speedway är en motorsport som går riktigt snabbt och räknas som motorcykelvärldens sprinterlopp. Det är en explosiv sport med täta närkamper som bjuder på mycket spänning. Smederna har en ungdomssektion där det är möjligt att få testa på sporten. Smedstadion bjuder på aktiviteter för hela familjen och de som en gång testat att köra de snabba motorcyklarna “fastnar” sedan lätt i sporten.

Smedernas ärorika historia

Smederna grundades 1951 på Tunavallen, som är Eskilstunas välkända fotbollsplan. Den ursprungliga truppen bestod till stor del av förare från Griparna från Nyköping. Succén kom omgående och samma år vann de sin första silvermedalj i sporten. Förutom under 50-talet hade Smederna en storhetsperiod på 70-talet, då de var med och kämpade om tätplatsen nästan varje år. 1973 och 1977 lyckades de och blev svenska mästare. En titel de även kämpar om 2017. Även om de varit uppe och nosat bland topplaceringarna några gånger efter 70-talet har de aldrig riktigt lyckats. De har haft en djup kris, både vad gäller ekonomi och placeringar, men nu vände Eskilstunas speedwaystolthet motgångarna och deltar i årets SM-finaler. Senast Smederna nådde medaljplats var 2003 när de tog silver. Eskilstunas befolkning håller tummarna att det ska bli medalj i år efter en lång väntan och ni kan räkna med att de kommer vallfärda till Smedstadion och heja fram stadens kära speedwaylag under SM-finalerna.

Smedernas världskända hemmabana

Smedernas hemmabana Smedstadion är en ganska ny bana som invigdes 2002. Den har en stor publik-kapacitet och tar cirka 16 000 åskådare. Speedwaybanan är även internationellt känd eftersom det har arrangerats deltävlingar i VM i Eskilstuna. Banans längd är 331 meter och banrekordet på 57,9 sekunder innehas av Matej Žagar som satte det 17 maj 2017. För att sätta rekord och vinna stora mästerskap är ett helt team inblandade. Det kan vara smart att hyra komradio och annan teknisk utrustning för att kunna kommunicera under loppen. Banorna är långa och motorljuden intensiva. Raksträckan är 64 meter och kurvradien är 32,5 %. Speedway är en sommarsport men isracing körs under vintern. Smedstadion används även för isracing och banrekordet sattes 2013 av Stefan Svensson och är 54,4 sekunder. Det är värt att notera att banan kortats av med 4 meter sedan 2013.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

accelerate