Utbildning i Eskilstuna

Eskilstuna är den största tätorten i Södermanlands län, med knappt 100 000 invånare. Det är därför inte förvånande att det i Eskilstuna finns en mängd skolor att välja mellan, från grundskolenivå ända upp till högskolenivå.

Eskilstuna förknippas kanske framförallt med Mälardalens högskola, som har ett av sina två huvudcampus i staden (det andra ligger i Västerås). Sammanlagt har högskolan runt 14 000 studenter, och profilerar sig genom att ha ett nära samarbete med arbetslivet i form av den offentliga sektorn och olika företag, liksom en tydlig miljöprofil. På högskolan kan man läsa ämnen som återfinns inom områdena kultur och kommunikation, vård och välfärd, samhälle och teknik samt design och teknik.

I Eskilstuna finns också sju olika gymnasieskolor, varav tre är kommunala och fyra är fristående. Vissa av skolorna har särskilda inriktningar, till exempel NTI-gymnasiet, som står för Nordens Teknikerinstitut, ett utbildningsföretag. Utbildningarna på NTI-gymnasiet fokuserar på ämnen som IT, teknik, programmering, nätverk, media och handel. Det finns med andra ord en generell IT-inriktning på skolan.malardalens_hogskola_eskilstuna

I Eskilstuna finns också Mikael Elias teoretiska gymnasium. Faktum är att gymnasiet har fått sitt namn efter Mikael Elias, som också är grundaren bakom NTI. Mikael Elias teoretiska gymnasium har dock inte någon särskild inriktning; här kan man läsa Naturvetenskapsprogramet, Samhällsvetenskapsprogrammet och (på vissa orter) Teknikprogrammet och Ekonomiprogrammet.

På grundskolenivå, närmare bestämt på högstadienivå, finns än fler skolor att välja mellan – hela 17 stycken. Vissa av dessa har dock specialinriktningar som gör att de kanske inte passar för alla, till exempel Internationella Engelska Skolan och Sverigefinska skolan. Det finns dock även helt traditionella högstadieskolor i Eskilstuna, till exempel Skogstorpsskolan, Skogsängsskolan, Fröslundaskolan, Hammargärdets skola, Ärstaskolan, Gökstensskolan, Lagerbergsskolan, Tegelvikens skola och Årbyskolan.

En utbildning som man däremot inte kan gå i Eskilstuna, som faktiskt bara finns på en plats i hela Norden, är utbildningen till naprapat. Den kan man bara läsa på Naprapathögskolan i Stockholm. Detta har också gjort att koncentrationen av naprapater i Sverige är högst i just Stockholm, även om det självklart finns ett flertal i de flesta städer i landet. Om du letar efter en bra naprapat i Stockholm, bland det stora utbudet som finns där, kan du gå in på Naprapatmats.se.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Capitalize